Jak vybrat kvalitní plynový gril

Na trhu je velké množství plynových grilů různých velikostí, tvarů, výkonů a funkcí. Jak si tedy vybrat ten pravý pro vás? Podívejme se na několik důležitých kritérií, která byste měli zvážit při nákupu plynového grilu.

Plynový gril je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí grilovat rychle, pohodlně a čistě. Nabízejí mnoho výhod oproti grilům na dřevěné uhlí nebo elektrickým grilům. Jsou snadno zapalitelné, regulovatelné, úsporné a umožňují připravit různé druhy pokrmů.

Image 0

Při výběru plynového grilu byste měli zvážit několik důležitých kritérií, jako jsou systém ohřevu, materiál grilovacího roštu, velikost grilu a výkon, počet a tvar hořáků, odkládací a úložný prostor a grilovací příslušenství. Podle toho si můžete vybrat ten nejlepší model pro vaše potřeby a rozpočet. Plynové grily se prodávají v různých cenových relacích od několika tisíc do desítek tisíc korun.

Výhody a nevýhody plynových grilů

Než začnete vybírat, zvažte tyto klady a zápory

Výhody
  • rychle připravený gril
  • jednoduché zapálení
  • pohodlné delší grilování bez nutnosti přikládání
  • snadná obsluha a regulace teploty
Nevýhody
  • vyšší pořizovací cena
  • bez atmosféry hoření a vůně dřeva
  • těžší manipulace s plynovou lahví
  • vyšší hmotnost pro přesouvání
Image 3
NÁŠ TIP: NAPOLEON Rogue Phantom SE 425

Materiál grilu

Pro bezpečné grilování to chce takový materiál, aby gril byl dostatečně stabilní. Plynové grily jsou vyrobené většinou z ocelového smaltovaného plechu nebo nerezové. Samozřejmostí jsou i plastové, nebo gumové díly, např. kolečka.

Zvažte, jak často budete s grilem manipulovat. Plynové grily bývají všeobecně těžší.

Systém ohřevu

Plynové grily můžeme rozdělit na tři základní typy podle grilovacího systému. Nejrozšířenější a nejvíce používaný způsob ohřevu u plynových grilů je pomocí trubkových hořáků umístěných pod roštem. Hořáky jsou chráněny před kapajícím tukem různě tvarovanými kryty, které zabraňují vzplanutí tuku. Počet hořáků by měl odpovídat velikosti grilovací plochy. Standardem je ovládání každého hořáku samostatně, případně i jeho úplné vypnutí.

Některé grily využívají i keramické infračervené hořáky, například zadní hořák pro grilování na otáčejícím se rožni, nebo jako hořák s intenzivním žárem pro rychlé zatažení masa. Tyto hořáky se mnohdy umísťují do bočních stolků a slouží tak i jako vařič.

Lávové grily, kdy jsou hořáky doplněny o lávové kameny, se dnes prakticky již nepoužívají. Problém nastával s čištěním těchto kamenů od kapajícího tuku a pak i možnost vzplanutí.

Image 1
TIP: RÖSLE Videro G3-S Vario+

Na co gril pojede?

Většina grilů má v sadě již připojovací příslušenství k PB lahvím. Některé grily uvádí i hodnotu spotřeby plynu za minutu, hledejte v manuálu. Důležitý parametr je zda lze plynovou lahev umístit do těla grilu, nebo musí stát vedle grilu. V případě plynové lahve uvnitř grilu lze gril přesouvat i s lahví, navíc lahev není vidět a nekazí vzhled grilu.

Dnes lze pořídit i menší lahve než klasické desetikilové, též se vyrábí i mnohem lehčí lahve kompozitové. Z bezpečnostních důvodů se doporučuje po grilování uzavřít ventil na plynové lahvi. Některé menší / stolní plynové grily, jsou na plynové kartuše. Ty ale do klasického plynového grilu nepoužijete.

Materiál grilovacího roštu

Na průběh a výsledek vaší snahy při grilování má výrazný vliv materiál, ze kterého je vyroben grilovací rošt. Nejodolnější jsou rošty vyrobené z litiny nebo nerezu, případně se smaltovanou povrchovou úpravou. Litinový rošt dobře akumuluje teplo a vytváří krásné pruhy na masu, ale je těžký a vyžaduje ochranu proti korozi.

Nerezový rošt je lehčí a odolnější, snadno se čistí a nerezaví, ale hůře drží teplo.

Image 4

Velikost grilu a výkon

Velikost grilu byste měli volit podle toho, pro kolik lidí budete grilovat a kolik místa máte k dispozici. Pro jednoho člověka se uvádí, že stačí velikost okolo 300 cm2, což je asi tak velikost poloviny A4 papíru. Pokud chcete grilovat ryby a přendavat si pokrm z teplejší zóny na stranu, měl by mít okolo 500 cm2. Dle tabulek se uvádí, že pro čtyřčlennou rodinu by měl stačit rošt o rozměru do 1500 cm2 (což jsou asi 2 A4 papíry vedle sebe)

Výkon bývá spíše pro zákazníky matoucí. Někdy se dočtete, že 10-15 kW stačí atd. Ale pro vás je důležité hlavně znát to, že čím vyšší výkon gril má, tím rychleji se gril připraví a zahřeje. S tím také souvisí možnost gril vyhřát na vyšší teploty a lépe je tak udržet.

Existuje jednoduchá poučka, že na každý hořák by měl být výkon aspoň 3kW. Máte-li tedy 4 hořáky, výkon by měl být alespoň 12 kW.

Jaké by měly být hořáky

Hořáky jsou zdrojem tepla a plamene v plynovém grilu. Jejich počet, umístění a tvar ovlivňují rozložení tepla a možnosti grilování. Obecně platí, že čím více hořáků má gril, tím lépe můžete regulovat teplotu a připravovat různé pokrmy současně. Důležité je, aby byly hořáky samostatně ovladatelné a měly dobrou ochranu proti odkapávání šťáv.

Hořáky z rovných tenkých nerezových trubek bývají levnější variantou a dosažení správné teploty je problematické. Mohou tak vznikat prostory, kde je chladněji a pokrm se nepřipravuje rovnoměrně.

Masivní nerezové trubky hořáků patří už mezi spolehlivější a rovnoměrný zdroj tepla. Hořáky mohou být tvaru H, I, U nebo 8. Nejlepší jsou ty, které pokrývají celou šířku grilu a zajišťují rovnoměrný ohřev.

Nezapomínejte ještě sledovat počet ovládacích knoflíků. Ideální stav je, kolik hořáků, tolik knoflíků.Nejméně by měly být dva hořáky, komfortnější je ovšem mít tři hořáky. Tím získáte tři různé teplotní sekce a můžete dělat více různých druhů potravin a volit různé metody grilování.

Image 2
TIP: WEBER Spirit II E-320 GBS

Odkládací a úložný prostor

Plynový gril by měl mít dostatek odkládacího prostoru pro suroviny, nádobí, nářadí nebo koření. Některé modely mají boční stolky nebo poličky, které lze sklopit nebo sundat pro snadnější skladování. Užitečné jsou také háčky nebo držáky na grilovací nářadí.

Pod grilem by měla být skříňka nebo prostor pro uložení plynové lahve nebo kartuše. Některé grily mají i zásuvky nebo regály pro další příslušenství.

Image 5

Grilovací příslušenství

Plynový gril můžete vylepšit různým příslušenstvím, které vám umožní rozšířit možnosti grilování a zvýšit komfort. Mezi nejpopulárnější patří:

  • Boční hořák - slouží pro přípravu omáček, polévek nebo příloh na pánvi nebo v hrnci.
  • Sizzle zóna - je speciální hořák s vysokou teplotou (až 800 °C), který je určen pro rychlé opékání steaků nebo burgerů.
  • Box na uzení - je nádoba s dřevěnými štěpkami nebo lupínky, která se umístí nad hořák a vytváří kouř pro uzení masa nebo ryb.
  • Grilovací jehla- rožeň - je kovová tyč s motorem, na kterou se napichuje kuře nebo pečínka a griluje se při rovnoměrném otáčení.
  • Grilovací tál - je hladký plech nebo pánev, který se používá pro grilování menších surovin, jako jsou krevety, zelenina nebo sýr.
  • Grilovací koše - jsou kovové košíky nebo síta, do kterých se dají suroviny a grilují se při rovnoměrném otáčení.
  • Grilovací pizza kameny - jsou speciální kameny, které se nahřejí na grilu a používají se pro pečení pizzy nebo chleba.
  • Grilovací nářadí - kleště a obracečka je základ a nezapomeňte na čištění roštu, takže to chce i pořádný kartáč.
  • a další: nepromokavý obal, vpichovací teploměr, potřeby na uzení, rošty na ryby, …

Nezapomeňte také na bezpečnost při manipulaci s plynem a na pravidelnou údržbu a čištění grilu. Plynový gril vám pak poslouží dlouho a spolehlivě. Je ideálním pomocníkem pro milovníky grilování, kteří chtějí rychle a snadno připravit lahodné pokrmy.

Pokud jste došli na závěr článku a přesto si nejste stále jistí, jaký plynový gril si vybrat. Doporučujeme navštívit naší specializovanou prodejnu grilů a udíren v Hradci Králové nebo nám napište na info@zahradni-grily.com rádi Vám poradíme s výběrem.