Kamado gril: univerzál s nezaměnitelnou elegancí

Kamado grily jsou zpravidla keramické grily původem z Japonska. Jsou známé svým jedinečným designem ve tvaru vejce a schopností udržovat dlouhodobě stabilní teplotu během svého provozu. Tento typ grilu je obvykle vyráběný z odolné žáruvzdorné keramiky, která je zodpovědná za efektivní udržování teploty uvnitř grilu, což přispívá k vysoké preciznosti grilování.

Lidé si vybírají kamado grily kvůli jejich všestrannosti, dlouhé životnosti a schopnosti přinášet vynikající výsledky přípravy nejrůznějších druhů pokrmů. Mezi nejznámnější výrobce  tradičních keramických kamado grilů patří Big Green Egg, Dreamfire, Monolith, Kamado Joe. Weber nebo Broil King vyrábí dvouplášťové ocelové kamado grily.

Image 0
Nádherný kamado gril se může stát klenotem vaší venkovní kuchyně i zahrady

Kamado grily jsou výborné pro grilování, pečení, vaření a uzení různých druhů jídel. Pizzy, chleby, omáčky, steaky, uzené maso, grilovaná zelenina. To vše a ještě více skutečně můžete připravovat v tomto jednom univerzálním grilu.

Náš sortiment keramických grilů kamado

Historie Kamado grilů

Předchůdce dnešních kamado grilů má kořeny v Asii v období před přibližně 5 tisíci lety. Jedná se o hliněnou nebo kovovou pec ve tvaru válce. Tato pec se nazývá tandúr. V této peci na uhlí je možné péct maso, připravovat omáčky, vařit rýži, péct chleba či placky a udržovat teplotu pokrmů.

Na začátku 20. století se v Japonsku začaly objevovat tandúrem inspirované rýžovary, tzv. Mushikamado, s víkem ve tvaru vejce. V tomto zařízení bylo možné vařit rýži v páře a jako palivo se mohlo použít dřevěné uhlí, suché větve, dřevo nebo také sláma. Mushikamado se v japonských rodinách využívalo především při slavnostních příležitostech.

Zásadní zlom v historii kamado grilů nastal přibližně v polovině 20. století. Po druhé světové válce američané objevili způsob, jak spojit výhody klasických amerických grilů s výbornými vlastnostmi mushikamado, a tak vznikly kamado grily.

Po tomto objevu následoval rozmach kamado grilů v Americe a v posledních desetiletích se začaly častěji objevovat také v Evropě. Moderní technologie, kvalitní materiály a inovativní postupy výroby z těchto grilů dělají čím dál tím výkonnější, spolehlivější a univerzálnější nástroje pro přípravu lahodných pokrmů.

Image 1
Kamado grily se pomalu dostávají do povědomí veřejnosti

Materiály a konstrukce kamado grilu

Dnešní kamado grily jsou z hlediska použitého materiálu k dispozici ve dvou hlavních typech. První skupinu tvoří tradiční keramické grily, které jsou vyrobeny ze žáruvzdorné keramiky. Tato keramika umožňuje udržovat stabilní teplotu uvnitř grilu po dlouhou dobu. Díky tomu jsou tyto grily ideální mimo jiné i pro pomalé pečení metodou Low & Slow nebo pro uzení. Legendární značkou, která vyrábí tento gril s nezaměnitelným designem je značka Big Green Egg.

Druhou skupinou jsou kamado grily z oceli. Některé kamado grily využívají dvouplášťovou konstrukci. Tím je dosaženo lepších izolačních vlastností grilu. Výhodou kovových kamado grilů je větší odolnost materiálu vůči poškození. Ani tyto grily nepostrádají charakteristický tvar vejce.

Image 2
Dvouplášťový ocelový a tradiční keramický kamado gril

Všechny kamado grily mají několik společných rysů, které je odlišují od jiných druhů grilů. Kamado grily mají typický oválný tvar s kruhovým průřezem, vrchní část je tvořena víkem s rukojetí, kterou se víko vyklápí směrem vzhůru. Tento tvar grilu umožňuje efektivní cirkulaci tepla a vlhkosti během vaření, pečení, uzení či grilování. Tyto grily jsou také vybaveny ventilačními otvory, které v slouží pro regulaci teploty a cirkulaci horkého vzduchu.

Masivní konstrukce a kvalitní materiály zajišťují, že vám kamado gril vydrží celý život.

Příslušenství ke kamado grilům

Ke kamado grilům můžete využít řadu příslušenství, které vám umožní realizovat nespočet metod přípravy pokrmů a využít tak maximálního potenciálu grilu. Využít lze například deflektor, díky kterému můžete grilovat metodou nepřímého grilování. Díky různě výškově umístěným roštům s možností jejich odstínění od přímého žáru lze grilovat najednou různé druhy pokrmů . Pro grilování či pečení kuřete pak můžete využít stojan na kuře. Pro dokonalou kontrolu teploty uvnitř grilu a uvnitř masa je ideální použít teplotní sondy s přenosem hodnot na displej teploměru, nebo  přímo do mobilního telefonu. Na pečení pizzy, lasagne, chleba a nebo například jablečného koláče vám zase skvěle poslouží pečící kámen či keramická mísa.

Image 3
Kamado grily jsou skutečnými univerzály. Připravíte v nich nejen maso a zeleninu, ale také například pizzu, lasagne, omáčky, polévky a další pochutiny

Můžete si také zvolit způsob, jak a kde chcete mít kamado gril instalovaný. Kamado grily je možné mít na pojízdném stojanu nebo například v modulárním stolu. Tento modulární stůl s grilem pak může být součástí venkovní kuchyně, v které máte mnohem více místa na odkládání věcí a pokrmů přímo vedle samotného grilu. V našem obchodě naleznete různé stojany a stoly pro grily Big Green Egg.

Funkce a využití

Kamado grily jsou výjimečné svou všestranností a širokým spektrem využití. Teplotní rozsah tohoto grilu je přibližně 80–400 °C. Díky unikátnímu tvaru a vlastnostem použitých materiálů je ideální pro různé metody přípravy pokrmů.

  • Grilování
    Kamado grily jsou samozřejmě skvělé pro grilování masa, zeleniny, sýrů nebo dokonce ovoce či mořských plodů. Díky své schopnosti udržování vysoké teploty jsou ideální pro přípravu perfektního steaku. Naopak s využitím nízké teploty si můžete metodou Low & Slow zajistít neskutečně lahodnou a šťavnatou bombu pro vaše chuťové pohárky.
  • Pečení
    Nádherná vůně čerstvého domácího chleba? Ani při pečení kamado grily nezaostávají! S využitím   nebo pečící formy můžete v těchto grilech připravovat například domácí chléb, pizzu nebo sladké koláče.
  • Uzení
    Díky možnosti nastavení nízké teploty je možné v kamado grilu také potraviny zauzovat. Pro dosažení perfektního výsledku při uzení můžete využít konvektor, který umožní tlumit přímý žár a dlouhodobě udržovat stabilní teplotu. Pro vývin kouře pro uzení se požívá přírodní dřevo v podobě štěpky, nebo špalíků z různých dřevin. Alternativou pro zauzování ryb je pak udící prkénko.
  • Dušení a vaření
    V kamado grilu lze vařit v podstatě cokoliv, co lze připravit v troubě nebo v hrnci na plotýnce. Zelenina, rýže, ryby, různé druhy masa, těstoviny, mořské plody. V podstatě cokoliv vás napadne. V kamado grilech nebude problém připravit například omáčku nebo lahodnou polévku.
Image 4
Kamado grily je možné využít na všemožné způsoby přípravy pokrmů

Jak vybrat Kamado gril?

Při výběru nového kamado grilu je důležité zvážit hned několik důležitých faktorů. Přemýšlejte o tom, jaká očekávání od grilu máte, jaký počet lidí obvykle hostíte při grilování a podobně. Zde je několik klíčových faktorů, které byste měli při výběru nového kamado grilu zvážit:

  • Materiál
    Klasické kamado grily jsou obvykle vyrobeny z žáruvzdorné keramiky, která je ideální díky kvalitním izolačním vlastnostem, ale na trhu jsou i kamado grily dvouplášťové ocelové. Zvažte výhody obou těchto možností a vyberte tu, která vám více vyhovuje. Rozhodovat zde pro někoho může také design.
  • Velikost
    Velikost grilu by měla odpovídat vašim potřebám. Pokud plánujete grilovat pro velkou skupinu lidí, měli byste zvážit větší model. Menší grily mohou být vhodné v případě přípravy pokrmů pro menší skupiny lidí nebo v případě omezeného prostoru.
  • Značka
    Na trhu je velké množství značek vyrábějících kamado grily. V naší nabídce naleznete především keramické kamado grily legendární značky Big Green Egg, dále také například ocelové kamado grily Weber.
  • Příslušenství
    Kamado grily, tak jako jiné, nabízí příslušenství, díky kterému můžete využít jejich maximální potenciál. Je důležité si ujasnit, co hodláte na daném grilu připravovat za pokrmy a které příslušenství je k tomu nutné. Podle toho si následně zjistěte, zda je možné toto příslušenství v daném grilu využít.
Image 5
Například díky tomuto roštu můžete pohodlně péct žebírka, jiné velké kusy masa nebo drůbež

Určitě nedoporučujeme pořizování levných grilů v kamado stylu z hobbymarketů a levných obchodů. Tyto grily vám nemusí zajistit tak dobrý výkon a jsou náchylnější k poškození. Následně často vzniká problém nemožnosti nalezení náhradního dílu, a celý gril se tak může stát po krátké chvíli nepoužitelným. Lepší je volit ověřené a zaběhnuté výrobce grilů, kteří zajišťují záruční a pozáruční servis.

Ten nejlepší Kamado gril si vyberete na zahradni-grily.com

Nejkrásnější momenty v našem životě vznikají ve společnosti těch nejbližších. Součástí krásných okamžiků je často dobré jídlo. Skvělé pokrmy dokážou lidi spojovat. Společné chvíle, na které budete navždy s radostí vzpomínat, můžete trávit venku s rodinou či přáteli a s těmi nejlahodnějšími pokrmy díky těmto kamado grilům.

Image 6
Díky kamado grilu si budete moct doslova vychutnávat společně strávený čas s rodinou a přáteli


Neváhejte a prohlédněte si nabídku kamado grilů. Můžete navštívit náš eshop nebo naši prodejnu v Hradci Králové a využít příležitosti si tyto i mnohé další grily prohlédnout v celé své kráse. Naši specialisté vám pomohou s výběrem toho nejlepšího grilu právě pro vás.