Peletové grily: svatý grál grilování

Zimní období je za námi a o slovo se hlásí jaro. Začíná se probouzet nejen příroda, ale také chuť ke grilování. Ano, další grilovací sezóna už pomalu klepe na dveře!  Co takhle začít novou grilovací sezónu s něčím novým a po všech stránkách úžasným?

 Za nás jde o skvělý nápad, a proto vám doporučujeme zjistit si co nejvíce informací o peletových grilech

Image 0
Peletový gril PIT BOSS Pro Series 1600 Wifi

Věřte nám, stojí to za to. S peletovými grily si užijete bezstarostné, snadné a precizní grilování. S těmito grily je skutečně jednoduché dosáhnout perfektních výsledků grilování a té nejlepší chuti nejen masa, ale jakýchkoliv připravovaných pokrmů.

Co je to peletový gril?

Peletový gril je revolučním spojením pohodlí moderního grilování a autentičnosti klasického grilování na přírodním dřevě. Jde o důmyslné zařízení, které spojuje výhody plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí.

Pro mnohé v našem regionu je tato kategorie grilů stále velkou neznámou. Naopak velkou popularitu si již peletové grily vybudovaly na americkém kontinentě. Cestu si nyní peletové grily pomalu razí i u nás, a vzhledem k našim zkušenostem s grilovacími trendy z minulosti můžeme konstatovat, že se s peletovými grily zanedlouho budeme setkávat ve více a více domácnostech.

Princip fungování peletového grilu

Palivo v podobě pelet nasypete do zásobníku, který se nachází buď na boku, nebo na zadní straně grilu. Z této násypky se pomocí podávacího šneku dostávají pelety do spalovací komory, ze které následně vychází žár ze spalování. Nad spalovací komorou uvnitř grilu zpravidla bývá položený rozptylovač tepla, který slouží k rovnoměrnému rozprostření tepla v celém prostoru vnitřku grilu. Zároveň tento rozptylovač chrání prostor spalovací komory před odkapávajícím tukem z pokrmů. Pokud však chcete využít metodu přímého grilování, je možné tento rozptylovač jednoduše vyjmout nebo vhodně nastavit.

Peletový gril funguje v podstatě samostatně. Vy pouze nastavíte teplotu a nebo vyberete předvolbu podle grilovaného druhu pokrmu či konkrétního masa. Následně můžete na vše zapomenout a jít dělat cokoliv jiného. Peletový gril totiž nevyžaduje neustálou kontrolu jako jiné druhy grilů, protože si spalování pelet a udržování potřebné teploty řídí sám dle na počátku grilování nastavených hodnot. Peletový gril však musí být stabilně připojen do elektrické sítě.

Peletové grily jsou standardně vybaveny termostatem a vše podstatné zjistíte na displeji grilu. Některé grily je také možné propojit s mobilním telefonem, a všechny informace tak máte neustále po ruce. Pokud jste tedy fanoušky technologií, toto vás určitě potěší.

Image 3
Peletové grily se vyznačuje pohodlným, jednoduchým a přehledným nastavením

Pelety, dokonalé grilovací palivo

Pelety jsou speciální ekologické palivo složené z čistého přírodního dřeva s žádným nebo naprosto minimálním obsahem vody a bez jakéhokoliv nežádoucího pojiva nebo dalších látek. Jde o návrat ke starému dobrému grilování na dřevě, avšak s mnohem vyšší efektivitou, samostatností, přesností, pohodlností a také s ohledem na životní prostředí. Spalování pelet je vysoce účinné, a protože se jedná o suché palivo, nevzniká při něm téměř žádný kouř.

Můžete používat pelety stejné značky jako gril, ale je samozřejmě možné upotřebit pelety jiných značek. Je však potřeba dát si pozor při výběru, aby kupované pelety měly stejné nebo velmi podobné rozměry (frakci) jako pelety originální k danému grilu. V důsledku použití nevhodné frakce může dojít k zasekávání pelet v podávacím šneku, který přidává pelety z násypky do spalovací komory grilu. V některých případech může užití nevhodných pelet nebo jiných přísad, které do tohoto typu grilu nepatří, způsobit poškození podávacího šneku či krokového motoru, kterým je tento šnek poháněn. 

Image 4
Pelety, skutečně efektivní a zároveň ekologické palivo

Jak vybrat vhodné pelety?

Pelet je na trhu velké množství a pro každý druh masa se doporučuje využít určitý druh pelet, aby bylo dosaženo té nejlepší chutě a vůně. Existují pelety z běžných i exotických druhů dřevin. V naší nabídce dokonce můžete mimo jiné najít například pelety z tvrdého dřeva z dubových sudů od whisky, které dodají grilovanému pokrmu neodolatelnou chuť a aroma.

Pozor, vedle pelet pro grilování také existují topné pelety, jejichž složení rozhodně není vhodné pro potravinářské účely. Tyto topné pelety obsahují například smrkové nebo borovicové dřevo, které je známé svým vysokým obsahem silic. Grilování na těchto peletách tak může mít negativní vliv na zdraví člověka a může značně zkazit chuť grilovaných pokrmů.

Image 5
Přidávání pelet do násypky je to jediné, co musíte občas při používání peletového grilu udělat

Určitě si prohlédněte sortiment kvalitních pelet na grilování v našem obchodě. S peletami od nás máte jistotu, že nešlápnete vedle.

Výhody peletových grilů

  • Peletové grily přinášejí řadu výhod, které je činí velmi atraktivní volbou pro grilování.
  • Jednou z klíčových výhod je možnost grilování na přírodním palivu, které dodává masu jedinečnou chuť a aroma. Žádný plyn, žádné umělé přísady, zkrátka čisté dřevo s dokonalým spalováním.
  • Díky tomu, že není potřeba gril roztápět jako tradiční grily na dřevěné uhlí, je jejich provoz efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí. Pro vás bude obsluha grilu také značně jednodušší.
  • Peletové grily jsou navrženy s důrazem na samostatnost a preciznost. Displej s informacemi a možnostmi ovládání usnadňuje nastavení požadované teploty, a díky připojení teplotních sond je možné sledovat teplotu uvnitř grilu i vnitřní teplotu masa v průběhu grilování.
  • Velkou výhodou peletových grilů je možnost grilování velkých kusů masa a celé drůbeže s využitím metody Low and Slow.
  • Další výhodou je snadná údržba peletových grilů, která zahrnuje běžné čištění grilovacích roštů, rozptylovačů tepla a spalovací komory a prosté doplnění nebo výměnu pelet v násypce. 
  • Peletové grily jsou univerzální. Počet možností, co na nich grilovat, je v podstatě neomezený. Od trhaného masa a zeleniny, přes kuřecí stehna a steaky až po kýtu.
  • Kromě samotného grilování je možné v peletovém grilu také vařit, péct nebo třeba udit.

Image 2
Vnitřní část peletového grilu
  

Peletové grily nabízejí neomezené možnosti kulinářských zážitků. S touto kombinací pohodlí, výkonu a širokého spektra možností využití se peletové grily stávají velmi užitečnou součástí každé domácnosti, kde je příprava lahodných pokrmů radostí a potěšením.

Jak vybrat váš peletový gril?

Podle jakých kritérií byste si měli vybrat váš nový peletový gril? Při výběru peletového grilu je důležité zvážit hned několik faktorů, které ovlivňují jeho výkon a váš komfort při používání. Zde máme uvedeno několik důležitých aspektů, které byste měli při výběru zohlednit:

  • Rozsah teplot:
    Zvolte gril s dostatečným rozsahem teplot, který odpovídá vašim potřebám a preferencím při grilování různých druhů masa, ryb a zeleniny. Pokud máte v úmyslu v peletovém grilu například udit, budete potřebovat gril s možností nastavení dostatečně nízké teploty.
  • Velikost a počet hořáků:
    Vyberte gril, který má dostatečně velkou grilovací plochu pro vaše potřeby a odpovídající počet hořáků, aby se zajistila rovnoměrná distribuce tepla při grilování.
  • Displej:
    Kvalitní, snadno čitelný displej s přesnými informacemi o teplotě a dalších funkcích grilu může výrazně zlepšit uživatelskou zkušenost. Dražší modely jsou samozřejmě přesnější a mají rozšířenější možnosti konfigurace. Popřípadě disponují připojením na WiFi a propojením s mobilním telefonem.
  • Velikost násypky pelet:
    Zvažte kapacitu zásobníku na pelety vzhledem k vašim potřebám a frekvenci grilování. Větší kapacita vám umožní delší grilování bez nutnosti doplňování pelet.
  • Typ násypky pelet:
    Některé grily mají zásobník na pelety umístěný na zadní nebo boční straně, což může být různě pohodlné pro doplňování pelet během grilování. Vyberte možnost, která vám vyhovuje nejvíce. Názory na boční a zadní plnění se liší, my však žádný výraznější rozdíl ve spolehlivosti a praktičnosti nepozorujeme. Můžete tak uvažovat pouze o estetické stránce obou možností a zvolit tu pro vás líbivější variantu.
  • Materiál grilů a jeho částí:
    Zvolte gril s kvalitními materiály, jako je například nerezová ocel nebo litina, která je odolná vůči korozi a usnadňuje čištění. Dvouplášťová konstrukce může lépe udržovat teplo a snižovat riziko popálení o vnější plášť grilu. Litinový rošt vám umožní grilovat maso s pověstnou mřížkou a zajistí rovnoměrné propečení pokrmu.
  • Síla použitých materiálů a konstrukce:
    Robustní konstrukce grilu z vysoce kvalitních materiálů zajišťuje dlouhou životnost grilu a větší stabilitu teplot i za nepříznivých podmínek. Je však důležité zohlednit, že robustnější konstrukce může vyžadovat více času na dosažení provozní teploty a vyšší spotřebu pelet.
  • Možnost použití rožně:
    Pokud plánujete používat rožeň, ujistěte se, že je váš vybraný gril na tuto možnost konstrukčně připravený.

Při výběru peletového grilu je třeba zvážit tyto zmíněné faktory a vybrat takový model, který se svými vlastnostmi nejvíce blíží vaší představě dokonalého grilu.

Image 6
Nechte se zlákat kouzlem peletových grilů, nebudete litovat!

Pro všechny případy jsme tu my, odborníci na grily ze zahradni-grily.com a rádi vám při výběru nového grilu pomůžeme. Máme mnohaleté zkušenosti s grily různých typů a právě v peletových grilech vidíme velkou budoucnost. Rádi vám zodpovíme veškeré dotazy. Pokud tedy máte jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat


Ty nejlepší peletové grily naleznete na zahradni-grily.com

Staňte se šťastlivci, kteří objeví kouzlo peletových grilů již nyní a prohlédněte si naši nabídku. Můžete navštívit náš eshop nebo naši prodejnu v Hradci Králové a využít příležitosti si grily prohlédnout v celé své kráse. 

Věříme, že vašeho nového parťáka k přípravě těch nejchutnějších pokrmů naleznete právě u nás!